Merhaba Arkadaşlar, bu yazımızda internette web sitesi nasıl kurulabileceği ve genel olarak web sitesi açmak için neler yapılması veya nereden başlanması gerektiğini konuşacağız.Olabildiğince sade ve açıklayıcı anlatmaya çalışacağım ve teknik konulara girmemeye gayret edeceğim.Yazının sonunda eminim çok faydalı bilgiler edinmiş olacağınızı düşünüyorum.Web site kurmak aslında sanıldığı kadar zor değil.Önemli olan işin mantığını çözmekten geçiyor.Takıldığınız bölümleri sorabilirsiniz.
Web site kurmak için bazı bilinmesi gereken kodlama dilleri vardır.Bunların başında html,css dilleri gelir.Ama bunlarında öncesinde web site kurmanın mantelitesini anlamamız gerekiyor.Dilerseniz başlayalım.
Web Site Kurmak için Gerekli Olan Parametreler
- Domain (Alanadı)
- Web Hosting
- Html Bilgisi
Yukarıda yer alan domain,webhosting ve html bilgisi, bir web sitesi kurmak için kesinlikle bilinmesi gereken konulardır.
Domain (Alanadı)Nedir?
Domain, bir web sitesinin ismidir.Yani bir web site kurmak istediğinizde öncelikle sitenize bir isim bulmanız gerekiyor.Her web sitesinin ismi www ile başlar .com,org,net gibi uzantılarla biter.Örneğin; www.internetuzmani.net , www ile başladı internetuzmani.net ile bitti. Bizim domainimiz internetuzmani.net ‘dir.Arzu ettiğiniz domaini www.whois.com.tr sitesine girerek sorgulatabilir daha önce alınıp alınmadığı yani kullanıma müsait olup olmadığını görebilirsiniz.
Domain Nereden ve Nasıl Satın Alınır?
Domain, servis sağlayacıları tarafından satın alınır.Örneğin; natro.com, isimtescil.net, turhost.com ,birer yerli servis sağlayıcılarıdır.Bu firmaların herhangi birine girerek dilediğiniz (boştaysa eğer) domaini satın alabilirsiniz.Veya hosting ile domaini birlikte de temin edebilirsiniz.Yabancı ve 2-3 dolar daha ucuz domain satan şirketler mevcut fakat benim tavsiyem her zaman yerli firmalarla çalışmanız.
Web Hosting Nedir?
Web hosting, bir web sitesi kurmak için kullanılan sanal alandır.Ben aslında hosting ve domaini daha kolay anlaşılabilmesi için bir apartmana benzetiyorum.Nasıl ki; bir apartman inşa etmek istiyorsak, bunun için gerekli en önemli şey, bu apartmanı dikeceğimiz bir arsanın olmasıdır.Arsa olmadan apartmanı inşa etmek mümkün değildir.İşte hosting de aynı arsa gibi internet ortamında bulunan sanal arsalardır.Bu arsalardan küçük-büyük bize yetebildiğince satın alır ve web sitemizi bu sanal alanlara kurarız.Domain de, gerçek hayatta inşa ettiğimiz apartmanın adı olmaktadır. Yani web sitemizin ismi domain demektir.
Hostingler farklı farklı özelliklere sahip olabilirler.Bunlardan en önemlisi trafiktir.Siteye giriş çıkış yapan kişiler bir trafik oluştururlar.Trafik limitimiz ne kadar yüksek olursa sitede o kadar az donma olur ve ziyaretçiler site kasılmadan işlemlerini gerçekleştirebilirler.Bir de disk alanı vardır.Bu da hostinge yükleyebileceğimiz şeylerin kaç gb veya mb’lık büyüklüğünde olabileceğine imkan tanır.Minimum 250 mb lık disk alanı , 1 gb lık trafik özelliğine sahip bir hosting işinizi görebilir.
Hostinglerin bir de yazılımsal özellikleri vardır.Yazılım mimariniz asp, asp.net gibi dillerse windows hostinge sahip olmanız, php dilindeyse linux hostinge sahip olmanız gerekiyor.Wordpress’de php diliyle yazıldığı için linux hosting kullanmanız gerekmektedir.Linux ile Windows hostingler çalışma prensibi olarak neredeyse aynıdır.Site kurarken iki platformda da aynı yolu izlersiniz.Sadece işletim sistemleri farklı olduğu için ilgili yazılım diline uygun olanı tercih edilmelidir.
WEB SİTE NASIL KURULUR
Web site kurmak için başlıca parametreleri konuştuk.Dilerseniz üzerinden kısaca tekrar geçip nasıl web site kurulacağını anlatalım.Öncelikle bir adet domain satın alıyoruz.Akabinde bir adette hosting temin ediyoruz.Böylece sitemiz için gerekli ekipmanları hazırlamış olduk.Sıra geldi web sitenin nasıl yapıldığına.
Hostingi satın aldığımız siteye giriyoruz.Hosting sağlayıcımız bize FTP kullanıcı adı ve şifresi veriyor ve bizde bu bilgilerle hostumuza bağlantı yapıyoruz.
Hostinginize en kolay bağlanma yönetimi Filezilla programıdır.Filezilla programının nette araştırıp indirebilirsiniz.Programı indirdikten sonra programı çalıştırın ve aşağıdaki görüntü gibi bir ekranla karşılacaksınız.
Bu ekranda sunucu kısmına ftp.sitenizinismi.com yazınız ve kullanıcı adı ,şifre bölümlerini doldurunuz.Hızlı bağlanın sekmesine tıkladıktan sonra hostinginize bağlanmış olacaksınız.
Hostinginize bağlantı yaptıktan sonra httpdocs klasörüne giriş yapın.Bu klasör sitenize aktaracağınız dosyaların bulunması gereken klasördür.Bu klasörde index.htm veya index.html adında bir sayfa mevcut olmalıdır.Sitenizin anasayfası bu sayfadır.
HTML VE CSS DEVREYE GİRİYOR
İşte html ve css burada devreye giriyor.Şimdi masaüstünde bir adet metin dosyası oluşturun ve açın. Bu metin dosyasının içine html kodlarına yerleştireceğiz.
Her bir sayfa <html> ile başlar </html> ile sona erer.Tüm sitelerde olmazsa olmaz bir kuraldır bu.Yazılımlar,kodlamalar bu iki tag arasına yazılır.
Yukarıdaki kodlama en basit kodlama şeklidir.Burada metinlerinizi,yazılarınızı body tagı arasına yazmanız gerekiyor.Bir örnek yapalım isterseniz..Body tagları arasına bir metin yazın.Ve dosyayı farklı kaydet diyerek,index.html olarak kaydedin.Sonra dosyayı httpdocs klasörünün içine atın.Ve www.sitenizinismi.com’a girin.. Body tagları arasına yazdığınız metin çıkacaktır.
Evet arkadaşlar umarım faydalı bir yazı olmuştur.Atladığım veya eksik bıraktığım bölümler mutlaka vardır.Lütfen takıldığınız bölümleri sorun.Gerekirse birebir yardımcı olabilirim.
Web site kurmak sanıldığı kadar zor değildir, umarım farketmişsinizdir.
Görüşmek üzere…
Yorumlar