İnternet kullanımın son yıllarda artış göstermesi ile birlikte e-ticaret kavramı hızla yaygınlaşan ve her kesim tarafından bilinen bir pazar olmaya başladı.Nitekim artan nüfus,kalabalık şehirler,tıka basa dolu restorantlar,cafeler ve mağazalar, toplumun sürekli bir iş yetiştirme çabası içinde olması bu kaostik ortamda nefes almakta güçlük çekmesi,evlerine kapanan bir nesil yetişmesine sebebiyet vermiştir.Bunların etkisi e-ticaretin gelişiminde ve artışında itici güç oluşturmuştur.
E-ticaret aslında duvarlar arasına sıkışmış toplumların mecburen katlanmak zorunda oldukları bir sonuçtur.Kimin aklına gelirdi ki mağazada bir pantolon seçip üstünde denerken onlarca dakika aynanın karşısında “Oldu mu acaba?” diye dikilen nesilin,hiç çekinmeden bir tıkla pantolon sipariş etmesini…
Sanal mecra çok geniş bir yelpazeye hitap ediyor.Bloglar,e-ticaret siteleri,forumlar,haber siteleri,portallar ne ararsanız var.Peki milyonlarca site arasında ziyaretçilerin alışveriş yaparken dikkat ettikleri en önemli unsur nedir?Tabiki güvenli olması.Bir ziyaretçi bir siteden alışveriş yapmadan önce markayı tanımıyorsa en az 4 kere o siteyi ziyaret ettikten sonra alışverişini tamamlar.Bu güvenli bir marka olmanın en azından öyle görünmenin ne kadar önemli olduğunun kanıtıdır.
Güvenli E-Ticaret
Güven herkes için önemlidir.Toplumun,ülkelerin,dünyanın dahi devamlı kendini güvende hissetme ihtiyacı vardır.Sürekli bu ihtiyacımızı dominize etmemizi gerektiren bir iç güdü gibi ailemizi ve çevremizi kötülüklerden korumaya çalışırız.Hırsızların ve dolandırıcıların en çok kol gezdiği sanal dünyada hiç tanımadığınız bilmediğiniz sitelerden alışveriş yapmak bazen olumsuz sonuçlar doğurabiliyor.
E-ticaret sektörünün olmazsa olmazıdır güvenlik.İki yönlü güvenlik vardır.1.si kullanıcı taraflı 2.si hizmeti veren şirket tarafı.
Önce tersten gidelim hizmeti veren şirketin güvenliğinden bahsedelim.Çünkü her zaman kendi bilgisayar,telefon,tablet gibi cihazlarınızı kullanma durumunuz olmayabilir.En azından bilgisayarında hangi antivirüsün olduğunu veya olmadığını bilmediğinizi varsayalım.
Alışverişiniz sırasında incelediğiniz sitenin güvenli olup olmadığını nasıl anlarız?Tabiki güvenlik sertifikası diğer adıyla Secure Socket Layer (güvenli giriş katmanı) .
SSL NEDİR?
1994 yılında Netscape tarafından geliştirilen bu protokol internet üzerinden şifrelenmiş güvenli veri iletişimi sağlar.Yani bu ne demektir?Daha sade bir dille sizin girmiş olduğunuz kredi kartı bilgileriniz anlık olarak şifrelenerek sisteme gönderilir.Örneğin; bir siteden ayakkabı aldınız ödeme sayfasına geldiniz kart bilgilerinizi girdiniz ve ödemeyi yaptınız.Kart bilgileriniz bankanın sunucusuna giderken şifrelenir ve banka sunucusunda tekrar çözümlenir.İşte banka ile site arasındaki bu bağlantı sırasında bilgilerinizin 3.şahıslar tarafından ele geçirilmesini engellemek için 128 bit veya 256 bit şifreleme sağlanır. 3.şahıslar bu bilgileri ele geçirse dahi yüksek şifreli algoritmayı çözemezler.
SİTENİN GÜVENLİ OLUP OLMADIĞINI NASIL ANLAYABİLİRİZ?
Alışveriş yapılan sitenin güvenli olup olmadığını anlamak çok kolaydır.Siteye girdiğinizde tarayıcının adres satırında bulunan www.siteadi.com öncesinde https:// yazısı bulunur.Bu yazı yeşil renkli durumdaysa sitede SSL sertifikası mevcut anlamına gelir.SSL sertifikalarının çeşitli özellikleri vardır.Şifreleme yöntemlerinden olası hırsızlıklarda oluşacak maddi kayıplarda ödeyeceği minumum ve maksimum tutarlara kadar farklılıkları bulunur.
Resimde görüldüğü örnek sitemizin adres satırında https yeşil renkle yazılmış durumda.Bu site güvenli olduğunu gösteriyor.Bazı sitelere girdiğinizde ilk etapta https yazısı çıkmayabilir.Ödeme sayfasında çıkabilir veya hiç gözükmez.İşte bu noktada tüketicinin bilinçli olup sitenin marka değerine bakmadan manuel olarak sitenin adını https://www.siteadi.com şeklinde denemelidir.Sitede https yazısı üzerinde bir çizgi mevcut ise güvenli olmadığını gösterir.
Maddi kayıpların en çok yaşandığı sorun ise tüketicinin kendi bilgisayarından kaynaklı kayıplardır.Daha önce girilen sitelerden gelen virüs ve trojanlar bilgisayarınızda keylogger adıyla bilinen, girdiğiniz her bilginin 3.şahıslara gönderilmesini sağlayan trojan programlar ile aktarılır.Bu nedenle bilgisayarınızı ve diğer teknolojik aletlerinizi mutlaka virüs taramasından geçiriniz.Özellikle antivirüs programlarını mutlaka kullanınız.
E-Ticaret’te Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Alışveriş yaptığınız sitenin geçmişini mutlaka araştırın.
- Marka olması o sitenin güvenli olduğu anlamına gelmez.Bilakis marka değeri yüksek siteler aşırı yoğunluktan dolayı hizmet vermede sorun yaşarlar.Olası problemlerde geç geri dönüş sağlarlar.
- İlgili sitenin başka platformlarda diğer kullanıcı veya müşteriler tarafından bırakılmış şikayet konularına gözatmalısınız.
- Şikayetin çok olması o sitenin güvensiz bir site olduğu anlamına gelmez ama yoğunluk oluşan sitelerde binlerce kullanıcı arasında oluşacak tek sorunun size gelmesi tesadüf sayılmaz.
- Sitenin mutlaka Alexa değerlerine bakınız.Alexa milyonlarca sitenin ne kadar popüler olduğunu gösteren bir sitedir.www.alexa.com sitesine girerek alışveriş yapacağınız sitenin ismini sorgulatın. Alexa TR değeri 10,000’nin altında olan sitelerden alışveriş yapmanız önerilir.
- Aracı kurumlarla değil direk satıcıyla temas ediniz.Örneğin; Ayakkabı almak istiyorsanız ayakkabı satan bir firmanın sitesinden alışveriş yapınız.
- Site sahipleri satışlarını artırmak için rakip sitelerle kıyasıya bir yarışa girerler.Bu yarışta fiyatları sürekli aşağı çekmek durumunda kalırlar.Fakat bu belirli bir noktadan sonra kaliteyi düşürür.Yalnız bu husus dayanıksız tüketim ürünleri için gerçelidir.
Yorumlar