E-Ticaret Uzmanı Nedir? Ne İş Yapar?

e-ticaret-uzmani-nedir

E-Ticaret Uzmanı Nedir?

E-ticaret uzmanı, e-ticaret sitelerinin; dijital pazarlama süreçlerinin yönetilmesi, 3.party iş ortakları ile olan bağlantıların organize edilmesi, sistemsel hata veya geliştirmelerin sağlanması, markanın tanıtılması, ürün veya içeriklerin girilmesini sağlayan kişiye denir.
Aynı zamanda bir e-ticaret uzmanı, bildiğimiz ticaret faaliyetlerinde bulunan temel yapılardan; muhasebe, işletme, organizasyon, yönetim ve geliştirme gibi süreçleri elektronik ortamda da uygulayabilmelidir.

Bir alanda kendini özel olarak yetiştirmiş ve geniş bir bilgiye sahip olan kişiler için kullanılan uzman sıfatı ne yazıkki özellikle ülkemizde doğru kullanılmamaktadır. E-ticaret uzmanlığı birçok mesleğin aksine tek bir işe değil birden fazla iş dalının bir arada yönetildiği bir meslek dalıdır.  Bundan dolayı her e-ticaret ile ilgilenen kişi kendisini e-ticaret uzmanı olarak ifade edemez.

İLGİLİ HABER

E-Ticaret Nedir?

E-ticaret Uzmanı Ne İş Yapar? Sorumlulukları  Nelerdir?

Bir e-ticaret uzmanının mesai süresince ve kendisine ayırdığı vakitlerde sorumluğu olduğu, takip etmesi gereken işler bulunmaktadır. E-ticaret uzmanının yürütmesi gereken işler sırasıyla şunlardır;

  • Altyapının oluşturulması ve yönetilmesi: Bir e-ticaret firmasının ortaya çıkabilmesi için sistemli bir yapının olması gerekir. Bu yapının oluşturulması konusunda e-ticaret uzmanının varlığı tartışılmazdır. E-ticaret uzmanı web site altyapısının kurulması ve yönetilmesi noktası en önemli karakterdir. Her sektörün kendine özgü operasyonel yapısı olduğunu varsayarsak, e-ticaret uzmanı çalıştığı operasyondan bağımsız olarak bir sistemde mutlaka olması gereken özellikleri bilir ve çalışabilirliğini sürekli olarak kontrol eder. Bir web yazılımcısı e-ticaret uzmanından alacağı bildirimler üzerine yapıyı inşa eder ve kurgular.
  • Operasyonun yönetilmesi: Ürünlerin tedarik edilmesinden son kullanıcıya ulaştırılmasına kadar olan süreçler bütünü e-ticaret operasyonu olarak tanımlanır. Özellikle ürünlerin sisteme eklenmesi, siparişlerin takibi, kargo işlemlerinin takip edilmesi, kampanyaların oluşturulması  e-ticaret uzmanının iş kalemleri içerisinde yer alan temel süreçlerdendir.
  • Dijital pazarlama süreçlerinin yönetilmesi:  Dijital pazarlama kanallarının belirlenmesi,yönetilmesi ve raporlanması bir e-ticaret uzmanının en olmazsa olmaz sorumluluklarından biridir. Dijital pazarlamanın temel reklam alanları olan sosyal medya, e-mail, affiliate, influencer, seo, video vb. gibi pazarlama çeşitlerinin aktif olarak bilinmesi gerekir. Bu reklam modelleri içerisinde kullanılması gereken bazı ücretli veya ücretsiz araçlar bulunmaktadır. Örneğin; Facebook Business, Google Ads gibi ücretsiz araçlarla reklam kampanyası oluşturabilmeli, Google Search Console ile web sitede bulunan link hatalarını tespit edebilmeli, Google Analytics ile ziyaretçilerin demografik yapılarını raporlayabilmeli, dönüşüm oranlarınızı takip edebilmelidir.
  • Müşteri deneyiminin artırılması: Altyapı kuruldu, operasyon ve dijital pazarlama süreçleri organize ediliyor. Bunların hepsinin birarada yönetilmesi çeşitli zorluklar ve şikayetleride beraberinde getiriyor. Buna göre ziyaretçileri siteye çekmek, ilgili ürünlerin satılıp müşteriyle buluşturulması ve satış sonrası destek işlemlerinin her zaman maksimum seviyeye çıkarılmasını amaçlamak gerekiyor. Örneğin; sitenin hızı, kolay sipariş verme, ürünlerin açıklayıcı ve kaliteli görsellere sahip olması, iade ve değişimlerde müşteriye sorunsuz deneyim yaşatmak bir e-ticaret uzmanının en çok üzerinde durması gereken süreçlerdir.
  • Raporlama ve KPI: E-ticaret uzmanı yaptığı her işlemi inceler, analiz eder ve raporlar. Bunu hem yöneticisi için hem de otokontrolünü sağlamak için yapmak durumundadır. Yapılan yatırımlar ve arge çalışmalarının yanı sıra kpı(anahtar performans göstergeleri) ile durum değerlendirmesinin yapılması gerekir. Örneğin; 100 siparişin % kaçı iade olarak geliyor. Buna yönelik yapılan iyileştirme çalışmaları ne derece faydalı oluyor sorusunu yanıtlamak e-ticaret uzmanının görevidir.

Nasıl E-Ticaret Uzmanı Olunur?

E-ticaret uzmanı olmak için eğitim anlamında özellikle bir şart aranmamakla birlikte en az lise mezunu olan kişiler tercih edilmektedir. Özellikle birkaç üniversitede elektronik ticaret ve teknoloji yönetimi bölümü okutulmaktadır. İnternetin temel mantığının hız olduğunu düşündüğümüzde, buna uygun analitik düşünebilen, pratik iş kabiliyeti, insan ilişkileri güçlü ve takım çalışmasına yatkın karaktere sahip kişilerin bu alanda kariyer yapması çok daha isabetlidir.

E-Ticaret Uzmanı Maaşı Ne Kadar?

Her meslekte olduğu gibi e-ticarettede maaşlar sektöre göre değişiklik göstermektedir. Bununla birlikte program kullanabilecek seviyede İngilizce bilen, temel html,css ve javascript yazılım dilleri hakkında bilgi sahibi, reklam terminolojisine hakim kişilerin  2500-4500 TL maaş aralığına sahip olduğunu söyleyebiliriz. Orta ve iyi derecede yabancı dile sahip ve özellikle e-ihracat konusunda deneyim sahibi kişilerin ise 4500-10.000 TL maaş aralığı bulunmaktadır.