Google Analytics Nedir? Nasıl Kullanılır?

Google Analytics Nedir?

Google Analytics, Google’nin göz bebeği ve dijital serüvenin en önemli parçası olduğunu kabul etmemek haksızlık olur. 1998 yılında birkaç arkadaşın bir araya gelip web site performanslarını analiz etmek için geliştirdiği Urchin Yazılımını bir gün Google gibi bir devin satın alacağını kim tahmin edebilirdiki? Yazılımın ilk mimarı Paul Muret, ücretli olarak sunduğu bu yazılımı 2005 yılında Google’ye sattı ve Google 2006 yılı ile birlikte yazılımı ücretsiz kullanıma sundu. Ayrıca Paul Muret’te o gün bugündür Google’de çalışıyor. Peki nedir bu Google Analytics ve ne işe yarıyor hemen anlatmaya başlayalım.

Google Analytics, web site sahiplerinin ziyaretçi, dönüşüm, görüntüleme gibi önemle takip edilmesi gereken metrikleri kaydetmeye ve raporlamaya yarayan bir araçtır. Ücretsiz ve kolay kullanımı sayesinde blog, haber siteleri, e-ticaret siteleri tarafından özellikle tercih edilmektedir.

Google Analytics Nasıl Kullanılır?

Bu yazımız ile birlikte Google Analytics’i pratik bir şekilde öğrenecek ve dilerseniz firmaların dijital pazarlama departmanlarında çalışabilecek düzeyde bilgiye sahip olacaksınız. Evet hazırsanız çayınızı, kahvenizi alın başlıyoruz.

1.Bölüm Hesap Kurulumu

Google Analytics, web sitemize yerleştireceğimiz küçük bir kod parçası ile tüm sitemizi takip etmemizi sağlar. Eğer kullandığınız web yazılımı paket bir yazılımsa bu kodu eklemek çok daha zahmetsiz olabiliyor. Google Analytics hesabı açmak için https://analytics.google.com/analytics/web/ sayfasını ziyaret ediyoruz.

google analytics kayıt

Google’de kayıtlı bir hesabınız varsa e-posta veya telefon numaranızla devam edebilirsiniz. Eğer Google’de şirketinize özel bir domain ile hesap açmak istiyorsanız Hesap Oluşturun linkine tıklayıp devam edin. Hesabınız olduğunu varsayarak bu kısmı atlıyorum. Giriş yaptığınız ve karşınıza ana ekran geldi sol alt köşede bulunan yönetici sekmesine tıklayın.. Görseller üzerinden takip edeceğiniz aşağıdaki gibi bir hesap oluşturma ekranı gelecek. Bu ekranda Hesap Oluştur butonuna tıklayın.

Hesap oluştur ekranında öncelikle hesap adı girin. Bu web sitenizin adı olabilir. Hesap verilerinin paylaşımı ile ilgili olan önerileri kabul edip sonraki adıma tıklayın.

google analytics hesap oluştur

Hesap adını girdikten sonra neyi ölçmek istediğinize karar verin. Bu bir eğitim yazısı olduğu için web sitesi ölçümü yapacağınızı varsayarak anlatıma devam edeceğiz.  Web sitenizi ölçün seçeneğini işaretleyip sonraki adıma tıklayın.

Google Analytics Hesap Oluştu 2.Adım

Bir hesapta en fazla 50 mülk oluşturabilirsiniz. Örneğin sizin 10 farklı web siteniz var. Bu web sitelerini tek bir hesapta toplayabilir, ayrı ayrı mülk oluşturabilirsiniz. Mülk ayarları kısmında web site adı, url, sektör kategorisini girin ve raporlama saat dilimini seçin ardından oluştur butona tıklayın. Tebrikler artık hesabınızı tanımladınız.

google analytics mülk ayarları

2.Bölüm İzleme Kodunu Ekleme

Hesap artık oluşturuldu ve ilgili hesaba hangi siteyi izlemek istediğinize dair mülkü belirlediniz. Şimdi sıra en önemli noktaya geldi. İzleyeceğiniz veya görüntüleyeceğiniz tüm raporlar ve analizler, web sitenize ekleyeceğiniz bir kod parçacığı sayesinde olacak. Bu kod parçacığı Google Etiket Yöneticisi ile de eklenebilir ancak hiç kafanızın karışmaması adına Google Analytics’ten dışarı çıkmadan anlatmaya çalışacağız. Bu kodu aşağıdaki görseldeki gibi mülk sekmesinin altında bulunan izleme bilgilerine tıklayarak ulaşabilirsiniz.

google analytics izleme kodları

İzleme bilgileri alanında izleme koduna tıklayın karşınıza aşağıdaki gibi bir ekran gelecektir. Bu ekranda İzleme Kimliği UA-XXXX bulunmaktadır. Çoğu hazır paket yazılımlarında bu izleme kimliğini girmeniz yeterli olmaktadır. Ancak vasat bir sitede dahi aşağıda bulunan global site etiketini web sitenizin html etiketleri arasında bulunan <head></head> etiketi içerisininde <head> ‘den sonra eklemeniz gerekmektedir.

google analytics izleme kodunu ekleme

Özellikle e-ticaret ile ilgileniyorsanız mutlaka ve mutlaka html dilini bilmeniz gerekmektedir. Arkaplanda dinamik çalışan kodların web tarayıcısında kullanıcıya görüntülenmesini sağlayan standart bir yapıdır. Hemen örnek verecek olursak; aşağıdaki gibi bir kod yapısı bulunmaktadır. Bu izleme kodunuda belirtildiği gibi ilgili <head> den sonra eklemeniz gerekmektedir. Bazı yapılarda <head> den sonra farklı kodlarda eklenmektedir bu kısma çok takılmayın.

google analytics kodu ekleme html

İzleme kodunu ekledikten sonra test trafiği gönderip aşağıdaki gibi kodun çalışıp çalışmadığını anlayabilirsiniz. Ardından gerçek zamanlı trafik raporlarına tıklayıp, anlık ziyaretçileri görebileceğiniz sayfaya ulaşabilirsiniz.

google analytics test trafiği

Artık kurulum için herşeyi tamamlamış oluyorsunuz. Bundan sonraki aşamada raporlar ekranını nasıl kullanacağınızı öğreneceksiniz.

3.Bölüm Raporlar Ekranını Etkin Kullanma

Raporlar ekranında sırasıyla;

  • Gerçek Zamanlı; Genel Bakış, Yerler, Trafik Kaynakları, İçerik, Etkinlikler, Dönüşümler
  • Kitle; Genel Bakış, Etkin Kullanıcılar, Yaşam Boyu Değer, Kohort Analizi, Kitleler, Kullanıcı Gezgini
  • Kitle->Demografi; Genel Bakış, Yaş, Cinsiyet
  • Kitle->İlgi Alanları; Genel Bakış, Yakın İlgi Alanı Kategorileri, Pazar İçi Segmentler, Diğer Kategoriler
  • Kitle->Coğrafi; Dil, Yer
  • Kitle->Davranış; Yeni Gelenler-Geri Gelenler, Sıklık ve Yenilik, Etkileşim, Kullanıcı Kimliği Kapsamı
  • Kitle->Teknoloji; Tarayıcı ve OS, Ağ
  • Kitle->Mobil; Genel Bakış, Cihazlar
  • Kitle->Cihazlar Arası; Cihaz Çakışması, Cihaz Yolları, Kanallar, Edinmenin Gerçekleşeceği Cihaz
  • Kitle->Özel; Özelleştirilebilen Değişkenler, Kullanıcı Tanımlı
  • Kitle->Karşılaştırma; Kanallar, Yer, Cihazlar
  • Kitle->Kullanıcı Akışı
  • Edinme; Genel Bakış
  • Edinme->Tüm Trafik;Kanallar, Treemap, Kaynak/Aracı, Yönlendirmeler
  • Edinme->Google Ads; Kampanyalar, Treemap, Anahtar Kelimeler, Arama Sorguları, Günün Saati, Nihai Url’ler
  • Edinme->Search Console; Açılış Sayfaları, Ülkeler, Cihazlar, Sorgular
  • Edinme->Sosyal; Genel Bakış, Ağ Yönlendirmeleri, Açılış Sayfaları, Dönüşümler, Eklentiler, Kullanıcı Akışı
  • Edinme->Kampanyalar; Tüm Kampanyalar, Ücretli Anahtar Kelimeler, Organik Anahtar Kelimeler, Maliyet Analizi
  • Davranış; Genel Bakış, Davranış Akışı
  • Davranış->Site İçeriği; Tüm Sayfalar, Ayrıntılı İçerik İncelemesi, Açılış Sayfaları, Çıkış Sayfaları
  • Davranış->Site Hızı; Genel Bakış, Sayfa Zamanlamaları, Hız Önerileri, Kullanıcı Zamanlamaları
  • Davranış->Site Arama; Genel Bakış, Kullanım, Arama Terimleri, Arama Sayfaları
  • Davranış->Etkinlikler; Genel Bakış, En Popüler Etkinlikler, Sayfalar, Etkinlik Akışı
  • Davranış->Yayıncı; Genel Bakış, Yayıncı Sayfaları,
  • Dönüşümler->Hedefler; Genel Bakış, Hedef Url’ler, Ters Hedef Yolu, Huni Görselleştirme, Hedef Akışı
  • Dönüşümler->E-ticaret; Genel Bakış, Ürün Performansı, Satış Performansı, İşlem Sayısı, Satışa Kadar Geçen Süre
  • Dönüşümler->Çok Kanallı Huniler; Genel Bakış, Desteklenen Dönüşümler, En İyi Dönüşüm Yolları, Gecikme Süresi, Yol Uzunluğu, Model Karşılaştırma Aracı

Bu sekmelerin her biri size çok farklı veriler sunacak, ziyaretçilerinizi, dönüşümlerinizi, başarılı veya başarısız sayfalarınızı analiz edip, web sayfanızda değişiklikler yapmanız için güzel istatiksel kaynak yaratmış olacaksınız. Her bir özelliği olabildiğince yalın bir dille anlatmaya çalışacağız.

Bunların dışında ayrıca yönetim alanında bulunan, Adsense, Adwords, Search Console gibi toolları bağlamayı, görünüm sekmesindeki özel uyarılar, segmentler gibi özellikleri ayrı ayrı inceleyeceğiz.

Bir sonraki dersimizde Gerçek Zamanlı Analiz raporunu hep birlikte inceleyeceğiz.

Yorumlar